Om Helle Kjems

Oversætter stemninger, følelser, relationer til oplevelser på lærred.

HVEM ER HUN?

Jeg er selvlært billedkunstner, og har malet siden 2001. Bor i Bisserup, Vestsjælland. Ungerne er for længst fra reden. Der er tid til at lave billeder.

HVAD HAR HUN ELLERS LAVET?

Udover dette er jeg sygeplejerske og har arbejdet som dette i 40 år. Palliationen har været det mest spændende speciale for mig. Mange år på forskellige hospices har vist mig så mange facetter af livet, døden, glæden, sorgen, relationerne, at sige farvel, hvad der betyder noget, og hvad der ikke gør.

Det har også med al tydelighed vist mig, hvor vigtigt det er at gøre de ting, som man gerne vil, før det er for sent. Derfor har jeg nu valgt at lægge al min energi i malerierne, og sige farvel til jobbet som sygeplejerske.

JAMEN, MALER HUN SÅ KUN…..?

Jeg holder stadig fast i “det virkelige liv” ved at lange fisk over disken i Bisserup Fisk. Det giver faktisk også glæde, oplevelser og gode ideer. Der har flere gange været ved at snige sig fisk ind i billederne her på det seneste.

DET, AT MALE…

Det er mit frirum, hvor jeg kan udtrykke mig selv gennem farverne og lyset. Døren til drømmen og fantasien åbnes, når jeg griber penslen og glemmer dagligdagen omkring mig.

At male har været en lang og indholdsrig rejse, som hele tiden er blevet mere og mere spændende, således at den nu fylder meget af min tid. -Altid i bevægelse fremad, aldrig stilstand. Udvikling er vigtig for mig!

DET, AT BLIVE INSPIRERET…

Der er så meget, der inspirerer….en himmel, der næsten går ud i et med havet, en brombærbusk i blomst, en kornmark der passeres på morgenturen…, de gamle både, der ligger på strandengen…stemninger, møder med mennesker og dyr, eller simpelt hen et begreb som f.eks sindsro, trøst, lindring.

DER ER NOGET MED ENGLAND….

Jeg holder så meget af de engelske landskaber, som jeg har set på mange vandreture. England er mit yndlingssted at holde ferie i. Jeg har efterhånden været der mange gange, og set forskellige dele af landet.

PORTRÆTTER

Portrætter optager mig periodevis, når jeg får lyst til at tage fat i de tyndere pensler. Min forkærlighed for engelske detektiver har resulteret i gengivelser af bl.a David Suchet, som Hercule Poirot, og Jeremy Brett som Sherlock Holmes.

HVAD MALER HUN ELLERS?

Malerierne spænder bredt, lige fra naturalistiske portrætter, over impressionisme, ekspressionisme, til det helt abstrakte, udført i akryl, olie eller mixed media. Jeg har stor kærlighed til de klare farver, og er inspireret af bl.a. Matisse og Franz Marc.

Abstrakte malerier er for mig den største udfordring, og samtidig den mest givende og sjove disciplin. Jeg starter med simple strøg, bevæger mig hen mod noget, venter på at maleriet finder sin egen vej.

Det kan være en længere proces, før jeg mærker, at billedet er på rette vej, eller færdigt, men den skal altid ende med glæde, og en følelse af at blive næret af farverne. Som at få dækket et behov, man ikke helt vidste, var der.

HVORDAN AT MALE?

Alle malerierne er lavet til musik, som er en vigtig del af processen for mig (lige så forskellig som malerierne). Somme tider får maleriet navn efter musikken.

Jeg holder MEGET af at lave forskellige ting. Har det sjovest med at bevæge mig genremæssigt og hele tiden eksperimentere og opdage.

HVAD MALER HUN MED?

Jeg elsker oliefarver og deres fine glød, og ønsker at arbejde mere med dem fremadretttet. Lige nu laves de fleste malerier med den hurtigtørrende akrylmaling. Utålmodighed resulterer i et behov for at kunne arbejde i hurtigt tempo. Der er ofte mange, mange lag maling på malerierne. Det giver en dybere glød i farverne, og skaber flotte, og ofte uventede, effekter, der så fremhæves med den afsluttende lakering.

MIXED MEDIA

I mixed media supplerer jeg akrylmalingen med collager/serigrafi/stof/­papir/kaffegrums/sand eller andet, der skaber en anderledes tekstur. Jeg supplerer også med blyant, kul, oliepasteller eller hvad jeg nu kan finde på

KAN MAN TØRRE DEM AF?

Alle malerierne i akryl eller mixed media er lakerede med mindst to lag lak, og kan aftørres forsigtigt med en fugtig klud uden rengøringsmidler.

OPHÆNG?

Alle malerierne er forsynet med ophæng.

UDSTILLINGER OG SALG

Malerierne er ofte udstillet forskellige steder, og er ikke alle “hjemme” hele tiden. Du kan se nederst på siderne, hvor jeg udstiller lige nu.

HVOR MALER HUN?

Det Lille Bitte Galleri befinder sig i dejlige Bisserup på førstesalen af vores hus. Hvis du får lyst til at kikke på de malerier, jeg har hjemme, så tøv ikke med at kontakte mig, så finder vi ud af noget.

ER ALLE MALERIERNE TIL SALG?

Når du klikker på det enkelte maleri, vil det fremgå af teksten, om maleriet er solgt.

KAN MAN SE MALERIERNE ANDRE STEDER END PÅ HJEMMESIDEN?

Ja. Følg med på Facebook og/eller Instagram @detlillebittegalleri. Du kan evt. bruge links nederst på denne side.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram